Päärynämurupaistoksella on helppo tehdä vaikutus pääsiäisen vieraisiin. Karamellisoidut päärynät saavat muruseoksesta keksimäisen kerroksen ja annos kruunataan täyteläisellä, aidolla vaniljalla maustetulla mascarponella.
Karamellisoituihin päärynöihin tarvitset:
- 4 mehukasta isoa päärynää
- 1 sitruunan mehu
- 100 g voita
- 1 dl fariinisokeria
Taikinaan tarvitset:
- 100 g voita
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1,5 dl fariinisokeria
- 1,5 dl täysmaitoa
Vaniljamascarponeen tarvitset:
- 1 prk mascarponea
- 1 vaniljatanko (tai vaniljasokeria)
Ohje:
- Pilko päärynät sormenpään kokoisiksi paloiksi ja pyöritä sekaan sitruunamehu. Kuumenna voi laakeassa kattilassa ja lisää fariinisokeri. Kun fariinisokeri on sulanut, lisää päärynät. Karamellisoi päärynöitä fariinisokerissa noin 10 minuuttia, kunnes päärynät alkavat näyttää kypsiltä ja seos alkaa paksuuntua. Kaada kuuma seos uunivuokaan.
- Tee muruseos. Mittaa pehmeä voi ja kuivat ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää maito ja sekoita seos taikinaksi. Lusikoi päärynöiden päälle. Paista 175 asteessa 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
- Sekoita mascarponen joukkoon yhden vaniljatangon siemenet (tai vaniljasokeria), ohenna hieman maidolla ja mausta ripauksella sokeria.
- Anna paistoksen jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Pyörittele vaniljamascarponesta annoksen päälle nokare ja tarjoile esimerkiksi syötävien orvokeiden kanssa.
Ihana päärynämurupaistos antaa etukäteismaistiaisen kevään mauista ja maistuu myös perheen pienimmille!