Kalaruoat

Perunavohvelit

Vuoden alku virittää perinteiseen blinien sesonkiin, mutta miksi rajoittua klassiseen valintaan? Tammikuun kuukauden resepti tarjoaa herkullisen vaihtoehdon perinteisille blineille – nimittäin perunavohvelit herkullisen mädin, raikkaan sipulin ja täyteläisen smetanan kera.

Moni mieltää klassisen blinin työlääksi valmistaa, mutta tämä perunasta valmistettu versio on nopeahko toteuttaa. Ruoka sopii kivasti viikonlopun paremmaksi alkuruuaksi tai vaikkapa brunssipöytään.

Koska tämä versio tehdään perunasta, on se myös gluteeniton.

Perunavohveli, mätiä, sipulia ja smetanaa

Noin 4–6 vohvelia

500 g rosamunda perunaa, punnittuina ja kuorittuna
40 g perunajauhoa
0,5 dl maitoa
0,5 dl kuohukermaa 
3 kananmunaa 
3 kananmunan valkuaista vaahdotettuna
1 ruukku tilliä
1–3 tl suolaa
voita paistamiseen

Päälle mätiä, punaista sipulia ja smetanaa

  1. Kypsennä perunat hiljalleen kiehuvassa vedessä.
  2. Valuta täysin kypsät perunat siivilässä ja soseuta perunaprässillä tai paina perunat lusikalla siivilän läpi.
  3. Lisää perunamassan sekaan perunajauhot.
  4. Kiehauta maito ja kerma ja sekoita perunan joukkoon. Lisää myös kananmunat ja sekoita massa tasaiseksi. 
  5. Vaahdota valkuaiset kevyeksi, ilmavaksi vaahdoksi ja sekoita ne perunamassaan.
  6. Hienonna tilli ja yhdistä nostellen kuohkeaan perunamassaan. Mausta suolalla makusi mukaan. 
  7. Kuumenna vohvelirauta kuumaksi ja sivele sulatettua voita rautaan. Kauho noin 1 dl perunamassaa vohvelirautaan ja paista vohveli kypsäksi. Huomioi, että massa hieman turpoaa paistettaessa, joten voit painaa kädellä rautaa alaspäin tai pitää kevyttä painoa sen päällä. Painona voit käyttää esimerkiksi kattilaa tai paistinpannua.
  8. Kahden minuutin kuluttua voit sivellä sulaa voita myös vohvelin yläpintaan maun ja värin korostamiseksi ja jatka paistamista vielä 1–2 minuuttia. 
  9. Kun kaikki vohvelit on paistettu, sivele vielä voita vohvelien pintaan ja pikalämmitä ne uunissa.

Jos sinulla ei ole vohvelirautaa, voit paistaa vohvelit myös normaalisti pannulla tai tehdä pieniä ’blinejä’ monipaikkaisella lettu- tai blinipannulla.

Tarjoile vohvelit klassisesti mädin, vaahdotetun smetanan ja punasipulin kanssa. Ja nauti!