Kasvisruoat

Sesongin vihannesten grillausvinkit

Mikä onkaan herkullisempi ja helpompi grillattava kuin satokauden vihannekset? Grillaus korostaa vihannesten luonnollista makeutta ja tekee niille rapean pinnan. Grillivihannekset sopivat täydellisesti niin murean lihan lisukkeeksi kuin ateriaksi ihan sellaisenaan. Toiset vaativat esikeittämistä, toiset vain nopean paahdon kuumalla ritilällä. Oikeilla pienillä kikoilla saat vihanneksista enemmän irti kuin pelkällä öljyllä ja suolalla.

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes, joka on hyvin tuttu näky myös grilliruokien vegeosastolla. Kotimainen kesäkurpitsa on parhaassa sesongissa yleensä heinäkuusta syyskuuhun.

Vinkkejä kesäkurpitsan grillaukseen:

  1. Halkaise kesäkurpitsa pitkittäin, viillot pintaan, kevyesti suolaa pinnalle
  2. Grilliin leikkauspinta alaspäin
  3. Voit lisätä makuvoita ja antaa kypsyä vielä hetken
  • Voit myös tehdä keskurpitsasta grillivartaan: esim. juustohöylällä viipaleiksi, vartaaseen ja grilliin kypsymään.

Varhaiskaali

Varhaiskaali on erityisesti alkukesän parhaita sesonkiherkkuja. Tämän rapsakan vihanneksen makeus korostuu entisestään grillattuna.

Vinkkejä varhaiskaalin grillaukseen:

  1. Lohkoiksi, kevyesti öljyä ja suolaa
  2. Grilliin suora pinta alas
  3. Lisää lopuksi maustevoi ja anna sen sulaa kaalin päälle

Porkkana

Porkkanat ovat trendikäs grillilisäke, jotka sopivat erinomaisesti esimerkiksi grillatun kalan tai lihan vierelle. Kotimaisen porkkanan huippusesonki on heinä–syyskuu.

Vinkkejä porkkanan grillaukseen:

  1. Esikeitä noin 8 minuuttia
  2. Sivele öljyllä, ripaus suolaa
  3. Grillaa kunnes porkkanat pehmenevät ja ruskistuvat

Paprika

Kotimaisen paprikan huippusesonki on heinä–elokuu, mutta yleensä niitä on saatavilla vielä lokakuulle asti. Kuuma grilli karamellisoi paprikan pinnan, kun taas sen sisus jää meheväksi ja pehmeäksi.

Vinkkejä paprikan grillaukseen:

  1. Puolita ja poista siemenet
  2. Sivele öljyllä, ripaus suolaa
  3. Grilliin kuori alaspäin, kypsennä kunnes pehmeä ja hieman ruskistunut

Maissi

Loppukesän maissi on klassinen grillisuosikki, joka maistuu niin sellaisenaan kuin mausteilla viimeisteltynä. Grillissä sen makeus tiivistyy ja rakenteesta tulee napakan mehukas.

Vinkkejä maissin grillaukseen:

  1. Kokeile maustaa maissi chilillä, limemehulla, valkosipulilla tai juustoraasteella.
  2. Kuorittuna maissi saa kauniin paahtuneen pinnan: grillaa keskilämmöllä 10–15 minuuttia, käännellen säännöllisesti.
  3. Kuorineen grillaaminen on vaihtoehto, jolloin maissi höyrystyy kuoren sisällä ja jää hyvin mehukkaaksi – mutta tällöin karamellisoitunut pinta jää puuttumaan.
  4. Voitele lopuksi voilla tai öljyllä ja lisää suola.

Sipulit

Sipuli muuttuu grillissä makeaksi ja pehmeäksi, jonka vuoksi se onkin täydellinen lisuke moneen ruokaan.

Vinkkejä sipulien grillaukseen:

  • Leikkaa paksuiksi kiekoiksi, sivele öljyllä ja ripauta suolaa.
  • Grillaa kunnes karamellisoituu ja pehmenee.
  • Kevätsipulit kypsyvät nopeasti kokonaisina – lisää ne vasta lopuksi.

Tomaatit

Tomaattien maku saa uuden ulottuvuuden grillin kuumuudessa. Erityisesti pienten tomaattilajikkeiden makeus syvenee grillattuna.

Vinkkejä tomaattien grillaukseen:

  • Käytä kirsikka- tai luumutomaatteja vartaina.
  • Pujota kaksi tomaattia kerrallaan, etteivät ne tipu ritilän väliin.
  • Isot tomaatit puoliksi, grillaa kuori alaspäin ja siirrä sivulle kypsymään.

Muista nämä:

  • Kuumenna grilli kunnolla ennen vihannesten laittamista. Liian kylmä ritilä höyrystää vihanneksen eikä anna kaunista grillipintaa.
  • Esikeitä tai höyrytä tiukempia vihanneksia. Esim. porkkana, palsternakka ja varhaiskaali kypsyvät tasaisemmin.
  • Vältä liikaa kääntelyä. Anna pinta ruskistua rauhassa – se lisää makua ja estää hajoamisen.
  • Sijoita vihannekset ritilälle oikein päin. Viillot tai leikattu pinta alaspäin antaa kauniin värin ja nopeuttaa kypsymistä.
  • Hyödynnä epäsuoraa lämpöä. Paksummat palat tai herkät vihannekset eivät pala, vaan kypsyvät tasaisesti.
  • Kokeile mausteita vasta lopuksi. Esim. makuvoit tai yrttiöljyt tuovat aromin ilman, että ne palavat.
  • Vihannekset voi grillata myös vartaina. Pienemmät palat pysyvät paremmin koossa ja sopivat hienosti salaattiin tai antipastotarjottimeen.
  • Grillivihannekset ovat erinomainen lisäke myös grillaamista seuraavana päivänä. Ne ovat loistavia esimerkiksi salaatissa, munakkaassa tai leivän päällä.