Mikä onkaan herkullisempi ja helpompi grillattava kuin satokauden vihannekset? Grillaus korostaa vihannesten luonnollista makeutta ja tekee niille rapean pinnan. Grillivihannekset sopivat täydellisesti niin murean lihan lisukkeeksi kuin ateriaksi ihan sellaisenaan. Toiset vaativat esikeittämistä, toiset vain nopean paahdon kuumalla ritilällä. Oikeilla pienillä kikoilla saat vihanneksista enemmän irti kuin pelkällä öljyllä ja suolalla.
Kesäkurpitsa
Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes, joka on hyvin tuttu näky myös grilliruokien vegeosastolla. Kotimainen kesäkurpitsa on parhaassa sesongissa yleensä heinäkuusta syyskuuhun.
Vinkkejä kesäkurpitsan grillaukseen:
- Halkaise kesäkurpitsa pitkittäin, viillot pintaan, kevyesti suolaa pinnalle
- Grilliin leikkauspinta alaspäin
- Voit lisätä makuvoita ja antaa kypsyä vielä hetken
- Voit myös tehdä keskurpitsasta grillivartaan: esim. juustohöylällä viipaleiksi, vartaaseen ja grilliin kypsymään.

Varhaiskaali
Varhaiskaali on erityisesti alkukesän parhaita sesonkiherkkuja. Tämän rapsakan vihanneksen makeus korostuu entisestään grillattuna.
Vinkkejä varhaiskaalin grillaukseen:
- Lohkoiksi, kevyesti öljyä ja suolaa
- Grilliin suora pinta alas
- Lisää lopuksi maustevoi ja anna sen sulaa kaalin päälle
Porkkana
Porkkanat ovat trendikäs grillilisäke, jotka sopivat erinomaisesti esimerkiksi grillatun kalan tai lihan vierelle. Kotimaisen porkkanan huippusesonki on heinä–syyskuu.
Vinkkejä porkkanan grillaukseen:
- Esikeitä noin 8 minuuttia
- Sivele öljyllä, ripaus suolaa
- Grillaa kunnes porkkanat pehmenevät ja ruskistuvat

Paprika
Kotimaisen paprikan huippusesonki on heinä–elokuu, mutta yleensä niitä on saatavilla vielä lokakuulle asti. Kuuma grilli karamellisoi paprikan pinnan, kun taas sen sisus jää meheväksi ja pehmeäksi.
Vinkkejä paprikan grillaukseen:
- Puolita ja poista siemenet
- Sivele öljyllä, ripaus suolaa
- Grilliin kuori alaspäin, kypsennä kunnes pehmeä ja hieman ruskistunut
Maissi
Loppukesän maissi on klassinen grillisuosikki, joka maistuu niin sellaisenaan kuin mausteilla viimeisteltynä. Grillissä sen makeus tiivistyy ja rakenteesta tulee napakan mehukas.
Vinkkejä maissin grillaukseen:
- Kokeile maustaa maissi chilillä, limemehulla, valkosipulilla tai juustoraasteella.
- Kuorittuna maissi saa kauniin paahtuneen pinnan: grillaa keskilämmöllä 10–15 minuuttia, käännellen säännöllisesti.
- Kuorineen grillaaminen on vaihtoehto, jolloin maissi höyrystyy kuoren sisällä ja jää hyvin mehukkaaksi – mutta tällöin karamellisoitunut pinta jää puuttumaan.
- Voitele lopuksi voilla tai öljyllä ja lisää suola.

Sipulit
Sipuli muuttuu grillissä makeaksi ja pehmeäksi, jonka vuoksi se onkin täydellinen lisuke moneen ruokaan.
Vinkkejä sipulien grillaukseen:
- Leikkaa paksuiksi kiekoiksi, sivele öljyllä ja ripauta suolaa.
- Grillaa kunnes karamellisoituu ja pehmenee.
- Kevätsipulit kypsyvät nopeasti kokonaisina – lisää ne vasta lopuksi.
Tomaatit
Tomaattien maku saa uuden ulottuvuuden grillin kuumuudessa. Erityisesti pienten tomaattilajikkeiden makeus syvenee grillattuna.
Vinkkejä tomaattien grillaukseen:
- Käytä kirsikka- tai luumutomaatteja vartaina.
- Pujota kaksi tomaattia kerrallaan, etteivät ne tipu ritilän väliin.
- Isot tomaatit puoliksi, grillaa kuori alaspäin ja siirrä sivulle kypsymään.