Suuri pizzaopas

Suuri pizzaopas kokoaa vinkit ja reseptit täydellisen pizzan tavoitteluun kotona. Herkullisen ja ravintolatasoisen pizzan valmistamiseen on viime vuosina kertynyt hurja määrä prosessia helpottavia tuotteita. Taikinapalloja, optimoituja juustoja ja valmiiksi maustettuja tomaattikastikkeita kannattaa hyödyntää, mutta mikäli kaipaat hartioillesi todellisen pizzamestarin viittaa, kannattaa aiheeseen paneutua. Tämän suuren pizzaoppaan myötä olet jo askeleen lähempänä himoittua titteliä (ja aina onnistunutta pizza).

Kaikki alkaa raaka-aineista ja pizzapohjan valmistamisesta. 

NAPOLILAINEN PIZZATAIKINA 24H 

550g 00-pizzajauho (Caputo, Pasini) 
1 g kuivahiivaa 
3,5 dl kylmää vettä 
1 rkl oliiviöljyä 
2 tl merisuolaa 

Sekoita hiiva jauhoihin ja lisää vesi samalla kevyesti vaivaten ensin 10 minuuttia. Seuraavaksi lisää öljy ja suola ja jatka vaivaamista voimakkaasti toiset 10 minuuttia. 

Anna taikinan levätä noin 10 minuuttia, jonka jälkeen pyörittele siitä 6 samankokoista palloa ilmatiiviiseen laakeaan rasiaan. Laita taikinapallot jääkaappiin 16 tunniksi. Muotoile levossa nousseet taikinat kevyesti takaisin palloiksi (älä riko ilmakuplia, jotka ovat päässeet muodostumaan kylmälevossa) ja laita takaisin jääkaappiin vielä 6 tunniksi. Nosta taikinat noin 1–2 tuntia ennen pizzan tekoa huoneenlämpöön.

Kun meidän pizzapallot on levännyt 24 tuntia, ne ovat valmiita muotoiltavaksi. Pizzataikinan käsittely on helpompaa kun se ei ole enää kylmä, eli nosta taikina noin 1–2 tuntia ennen jääkaapista huoneenlämpöön. Tärkeää taikinan muotoilussa on olla hellävarainen, jotta pitkän levon aikana syntyneet ilmakuplat eivät tuhoudu. Eli nyt ei vaivata kaulimella vaan taikina muotoillaan käsin! Seuraavaksi pizzaoppaassa harpattaan jo täytteisiin.

PARAS PIZZAKASTIKE (4 pizzaa) 

1 prk Mutti Pelati tomaatteja
1 iso valkosipulin kynsi (leikkaa ohuiksi siivuiksi) 
2 rkl hyvää oliiviöljyä 
10 lehteä basilikaa 
2 oksaa tuoretta oreganoa (vain lehdet) 
1 tl merisuolaa 

Laita kaikki kulhoon, sekoita ja murskaa tomaatit sormilla tai haarukalla. Valmis! Kastikkeen voi valmistaa päivää ennen ja antaa tekeytyä jääkaapissa taikinapallojen levon ajan.

Pohja on muotoiltu ja tomaattikastike on valmiina eli pizzan täytteiden kimppuun!🧀 Kotiuunin sijaan suosittelemme paistamiseen pizzauunia, jonka lämpötilan saa nousemaan jopa 450 asteeseen. 

Paistaminen korkealla lämmöllä vaatii tarkkaavaisuutta. Pizzaa kannattaa pyöräyttää muutaman kerran uunissa, jotta paisto on tasaista. Kokonaisuudessa paistoaika on vain muutaman minuutin. Tunnistat valmiin pizzan tummista pilkuista taikinassa sekä sulaneesta juustosta.

Ideoita täytteisiin

Kaipaatko uusia ideoita pizzatäytteisiin? Alla meidän pizzaoppaan viralliset suositukset👇

PESTO E POMODORO 
Pizzakastike, Pirkka mozzarella, Pirkka Parhaat parmesaanijauhe, Pirkka vihreä pesto, Pirkka Parhaat kuivatut kirsikkatomaatit, tuore basilika 

DIAVOLA
Pizzakastike, Pirkka mozzarella, Pirkka Parhaat parmesaanijauhe, nduja-salami, tuore basilika 

SALAME 
Pizzakastike, Pirkka mozzarella, Pirkka Parhaat parmesaanijauhe, Pirkka Parhaat salami Napoli, kalamata-oliivi, punasipuli, tuore oregano 

MELANZANE 
Pizzakastike, Pirkka mozzarella, Pirkka Parhaat parmesaanijauhe, Pirkka Parhaat grillatut munakoisot, kapris, Pirkka Parhaat feta, rucola 


Jakakaa teidän pizzakokkailuja käyttämällä hashtagia #tapiolanpizzaviikko niin pääsemme mukaan teidän kotikeittiöihin 🍕