Kylässä: Kaisan Cafe

K-Supermarket Tapiolan asiakkaat ovat tottuneet nautiskelemaan hyvin herkullisilla, paikallisilla leivonnaisilla ja erityisesti jättimäisillä korvapuusteilla. Mutta millainen tarina piilee näiden ihanien leivonnaisten takana? Kuka on se sydämellinen yrittäjä, joka pyörittää tapiolalaisten tapaamispaikkaa? Sukelsimme Kaisan Cafen maailmaan saadaksemme vastauksia näihin kysymyksiin.

Kaisan Cafe

Kaisan Cafe on paikallinen kahvila Espoon Tapiolassa ja Helsingin Ruoholahdessa, joka on tunnettu herkullisista leivonnaisistaan ja lämpimästä tunnelmastaan. Nykyiset omistajat, Riikka ja Miko Söderholm, päätyivät kahvilan uusiksi omistajiksi mielenkiintoisella tavalla. Kysyimme kahvilayrittäjältä Riikalta, miten kaikki alkoi.

”Kaisan ja Raimon suunnitellessa eläkepäiviään, he ottivat vanhempiini yhteyttä ja kysyivät josko minua ja Mikoa kiinnostaisi ostaa yritys ja jatkaa sitä. Vanhempani ovat Hännikäisten ystäviä useiden vuosikymmenien ajalta ja vieläpä naapureita. Olimme aiemmin kieltäytyneet lasten ollessa pieniä, mutta vuonna 2016 ajankohta tuntui oikealta ja päätimme ottaa haasteen vastaan”, Riikka muistelee. 

Yrityksen alkuperäinen perustaja Kaisa Hännikäinen on ollut tuttu kasvo niin paikallisille asukkaille kuin nykyiselle yrittäjäparille. Kaisasta löytyy monta hyvää tarinaa ja muistoa.

”Olen tuntenut Kaisan ja Raimon syntymästäni saakka ja leikkinyt heidän poikansa Janin kanssa koko lapsuuteni. Jani on nykyään meillä leipurina, tänä vuonna tuli 30 vuotta Janille täyteen Kaisan Cafen leipurina. Kun Kaisan Cafe avattiin vuonna 1987 Sampokujalle, olimme veljeni ja vanhempieni kanssa ainoat vieraat iltajuhlassa kahvilassa, sisälle ei sitten muita mahtunutkaan”, Riikka kertoo muistellen.

Kuvassa Jani Hännikäinen

Espoolaisen yhteisön ydin

Yrittäjyydessä on omat haasteensa, mutta Kaisan Cafen omistajat ovat kohdanneet ne hymyssä suin. Kysyimme Riikalta, kuinka asiakkaat reagoivat, kun he astuivat kahvilan puikkoihin.

”Pääosin meidät toivotettiin tervetulleiksi – ainahan oli niitä jotka sanoivat, että ’huomaa omistajien vaihtuneen, kun pullat ovat pienentyneet eivätkä ole yhtä hyviä’. Mehän emme halunneet muuttaa mitään tuotteista, leipurikin oli sama kuin edelliset 20 vuotta, joten tuotteiden osalta muutoksia ei tehty. Luulenpa, että ihmiset huomasivat ettei suuria muutoksia tehty ja että halusimme vaalia Kaisan perinteitä.”

Kaisan Cafe on paikka, jossa asiakkaat kohtaavat aina ystävällisiä kasvoja ja herkullisia leivonnaisia. Riikka kertoo pitävänsä kahvilayrittäjyyttä palkitsevana, sillä ihmiset ovat pääsääntöisesti iloisella ja hyvällä tuulella kun tulevat kahvilaan. ”Mukavia asiakaskohtaamisia tulee aina kuin vaan ehdin asiakaspuolelle”, Riikka summaa.

Korvapuustipäivä on yksi vuoden kohokohdista

Kaisan Cafen korvapuusteja rakastavat asiakkaat tietävät, että ne ovat aivan erityisiä. Kysyimme, kuinka monta korvapuustia valmistetaan päivittäin.

”Päivästä riippuen leivomme kahdessa kahvilassamme yhteensä 600-900 pullaa. Korvapuustipäivänä pelkästään Tapiolassa määrä kipuaa yli tuhannen. Tällöin niitä leivotaan niin paljon kuin vain ehditään meidän porukalla. Täytyy muistaa, että meillä Tapiolassa kaulitaan korvapuustit käsin, joten homma on hippasen hitaampaa kuin kaulainkoneella tehtäessä”, Riikka kertoo prosessista. 

Jättimäiset ja tunnistettavat pullat leivotaan yön aikana Tapiolan ja Ruoholahden keittiöissä, jotta kondiittorit voivat vallata keittiöt päivisin.

Kuten kaikessa yrittäjyydessä, myös Kaisan Cafessa on omat haasteensa. Kysyimme, mitä haasteita he näkevät tulevaisuudessa.

”Työvoimapula on suuri haaste jo tässä päivässä. Myös taloustilanteen heikentyminen vaikuttaa varmastikin myös meidän asiakaskuntaamme, onko ihmisillä varaa jatkossa herkutella tai tilata tuotteita juhliinsa.” 

Mutta tulevaisuus pitää myös kutkuttavia hetkiä. Kaisan Cafessa odotetaan innolla suuria päiviä ja juhlia: ”Meillä vuosi jakaantuu aina muutamaan suurempaan päivään kuten korvapuustipäivä, vappu ja laskiainen. Silloin koko henkilökunta on aika kovilla, jotta saadaan kaikille halukkaille korvapuusteja, munkkeja ja laskiaispullia. Näihin päiviin pyrimme valmistautumaan hyvin jo ennakkoon.”

Perheyritys ja yhteistyö K-Supermarket Tapiolan kanssa

Kaisan Cafe toimii edelleen perheyrityksenä, ja perheen ja yrittäjyyden yhdistäminen voi olla haasteellista monille. Riikka kuitenkin kertoo, että perheyritys toimii heille hyvin.

”Omistamme Kaisan Cafen yhdessä ex-puolisoni Mikon kanssa. Pidämme yhdessä työskentelystä, joten meillä tämä yrityksen pyöritys on sujuvaa. Tyttäremme ovat jo aikuisia ja kaikki heistä ovat työskennelleet meillä välivuosinaan ja opiskeluaikoina keittiössä”, Riikka jatkaa huvittuneena, että kiireavuksi hälytetään sukulaislapset paikalle, joten Kaisan Cafe työllistää parhaillaan puolet suvusta.

Perheen tyttäret avustavat kahvilan hommissa


Yhteistyön K-Supermarket Tapiolan kanssa Riikka kertoo olevan sujuvaa ja palkitsevaa: ”Korona-aikaan palkkasitte meidän henksua hyllytyshommiin ja ohjasitte tuotteitamme kauttanne asiakkaille. Joskus kun esim. jauhot ovat päässeet yllättäen loppumaan, on kauppias rientänyt apuun ja asia on saatu ratkaistua tunnin sisällä. On ollut iso tuki, että alakerran K-kaupasta on aina löytynyt apua sitä tarvittaessa.”

Kaisan Cafe on paikka, jossa ystävällisyys ja klassikkoherkut luovat täydellisen kahvihetken. Tämä perheyritys jatkaa perinnettä tarjoten asiakkailleen parasta mahdollista palvelua ja makuelämyksiä.