Kylässä: Herkkujuustola

Kylässä-juttusarjassa avaamme näkymän ruokatuotannon kulisseihin ja kurkistamme hyllypaikkoja syvemmälle tuotteiden valmistukseen. Tapamme ihmisiä, joiden intohimosta ja taidosta syntyy meille herkullisia tuotteita niin arjen kulutukseen kuin erityisiin juhlahetkiin.

Tällä kertaa pääsemme kurkistamaan sastamalaisen Herkkujuustolan toimintaa. Saimme kutsun juustolaan, jossa valmistuu myös asiakkaidemme suosikkijuustoja, kuten Vilhoa ja valkohomejuusto-Heidiä.

Herkkujuustolaa pyörittää Dörigien perhe, kuvassa Jenni Dörig

Herkkujuustolan synty

Herkkujuustola on ainutlaatuinen yhdistelmä sveitsiläistä juustonvalmistusperinnettä ja puhtaita suomalaisia raaka-aineita. Tarina saa alkunsa, kun sveitsiläinen juustomestari Peter Dörig saapui Suomeen 90-luvun puolivälissä. Hän toi mukanaan suvun juustonvalmistuksen perinteet ja syvän rakkauden korkealaatuisiin juustoihin. Peterin juurilta löytyy perinteinen kyläjuustola, jossa isä valmisti Appenzeller-juustoa. 

Muutettuaan Suomeen, Peter kiersi kauppoja etsien täydellistä juustoa leivän päälle. Punaisiin pakkauksiin käärittyjen suomalaisten juustojen maku ei oikein iskenyt häneen; hän kaipasi kotimaastaan Sveitsistä perinteisiä varpaanvälijuustoja. Vuoden 2002 alussa hän alkoi kysellä lähiseudun kaupoista, olisiko kiinnostusta sille, että hän alkaisi valmistaa omia juustojaan. Aluksi epäiltiin, että suomalaiset eivät välttämättä pitäisi voimakkaammista juustoista. Kuitenkin lokakuussa 2002 perustettiin Herkkujuustola, jonka tavoitteena oli kehittää suomalaista juustokulttuuria. 

Asiakkaiden kysynnän kasvaessa juustolassa otettiin ensimmäiset askeleet ammattimaistamiseen, ja lisää työntekijöitä liittyi joukkoon. Samanaikaisesti lähiruokatrendin nousu lisäsi Herkkujuustolan suosiota, ja juustot saivat mainetta korkealaatuisina ja paikallisina herkkuina.

Nykyään Herkkujuustola ei ole pelkästään juustontuottaja, vaan myös ruokakulttuurin keskus. Juustotuvassa tarjoillaan paikan päällä nautittavia lounaita ja bistroruokaa, täydentäen Herkkujuustolan monipuolista tarjontaa ja vahvistaen sen asemaa arvostettuna ruokatuottajana.

Päivä juustomestarin matkassa

Kun kello näyttää 6:00 aamulla, juustolan kiireinen päivä alkaa. Tuolloin saapuu aamuisin tuhansia litroja tuoretta maitoa, käynnistäen monivaiheisen prosessin. Pastöroinnin ja juustomassan valmistuksen myötä alkavat juuston perustan luomisen vaiheet. Kello 7:00 tienoilla alkaa juustomassan muotoilu. Vanukasmainen massa leikataan raejuuston kaltaiseksi, jolloin hera alkaa erottumaan. Seuraavaksi massaa puristetaan muotteihin, ja näin saadaan juustokiekot.

Päivän mittaan eri juustot odottavat kärsivällisesti kypsytystä ja maun tekeytymistä. Jokaisella juustolla on oma aikataulunsa ja kypsytysprosessinsa. Neljänä päivänä viikossa toteutettava juuston valmistus vaatii tarkkaa työskentelyä, rytmitystä ja omistautumista, kun taas perjantai on pyhitetty juustojen huolelliselle hoidolle.

Iltapäivällä juustot lasketaan suolaveteen. Valkohomejuustot saavat 45 minuutin suolakylvyn, kun taas Vilho-juusto kypsyy hitaasti 2 vuorokautta. Suolaveden vaikutuksesta syntyy hieno kuori, joka suojaa juustoa. 

Juustokiekot lasketaan suolaveteen


Kypsytysvaiheessa juustot saapuvat kellarin rauhaan, missä niiden hoito vaatii erityistä huomiota. Valkohomejuustot käännetään tarkasti joka päivä valkohomekellarissa. Samalla ne säilytetään erillään muista juustoista, jotta home ei leviä juustolassa.

Kittikellarissa juustot puolestaan saavat hoito-ohjelman, joka sisältää huolellisen pesun viitenä päivänä viikossa. Vilho-juuston kypsytysaika on yleensä vähintään 4 kuukautta, mutta tarvittaessa se voi saada nauttia pidemmästäkin kypsytysajasta, jopa puoli vuotta.

Kun juusto on valmis, se leikataan käsin ja laitetaan myyntipakkauksiin. Vielä pakkaamossakin mennään käsityöllä. Juustojen paketointiin ja tarroittamiseen on kaksi kokoaikaisia työntekijöitä, jotka viimeistelevät tuotteen ennen sen lähettämistä kauppojen hyllyille.

Herkkujuustolan juustot ovat saaneet mainetta herkullisesta maustaan ja laadukkaasta rakenteestaan, joka sulaa suussa. Tämä onkin johtanut siihen, että Herkkujuustolan juustot ovat tänä päivänä suosittuja ympäri Suomea, ja niitä löytyy useista kaupoista ja ravintoloista. Kurkistus juustolan kulisseihin paljastaa, kuinka monivivahteinen ja huolellinen prosessi lopulta luo jokaisen herkullisen juuston, joka saapuu kuluttajien pöytiin.

Herkkujuustolan matka suomalaisen ruokakulttuurin kohokohtiin

Suomen Juustoseurakin on esittänyt kysymyksen: Miksi antaa juustoille tavanomaisia suomalaisia nimiä, kun olisi voinut valita aatelisia tai ulkomaalaisia? Aikoinaan Peter osti Salotalon torpan Mouhijärveltä. Tämän talon pihapiiristä ovat kotoisin metsuri nimeltä Vilho, savusaunaa rakastava Hilma ja heidän lapset Väinö ja Heidi. 220 vuoden takaa, nämä historialliset hahmot ovat sulautuneet osaksi yrityksen tarinaa – muistutuksena menneestä ja kunnianosoituksena suomalaiselle perinteelle

Vuonna 2021 Herkkujuustolan Pirkka Parhaat -sarjaan liitettiin uusi tulokas: Herkkujuustolan punahomejuusto. Pääsy Pirkka Parhaat -sarjaan ja valtakunnalliseen jakeluun ei ollut vain tuotelisäys, vaan myös pientuottajalle askel kohti laajempaa kasvua ja näkyvyyttä markkinoilla.

Peter kuvailee punahomejuustoa sanoin: ”Pehmeä ja mieto punahomepintainen juusto muuttuu ikääntyessään voimakkaammaksi ja hieman valuvaksi. Juusto jatkaa kypsymistä vielä pakkauksessaankin ja saavuttaa parhaimman makunsa juuri ennen parasta ennen -päivää.”

Kotimaisen tuotteen tunnistaa Hyvää Suomesta -merkistä. Merkin avulla tunnistetaan, että tuote on peräisin Suomesta: sen raaka-aineet ja valmistus tulevat omasta maasta, ja tuotantoketju sekä tekijät ovat tiedossa.

Herkkujuustolan juustot löydät meidän juustotiskiltä!🧀