Kylässä: Espoon Kahvipaahtimo

Kylässä on juttusarja, jossa pääsemme kurkistamaan tuotteisiin hyllypaikkaa syvemmälle. Lähiruokaa ja lähellä tuotettuja elintarvikkeita löytyy meidänkin ympäristöstä runsaasti vaikkei perinteistä peltotilaa Tapiolan seudulta juuri löydy. Tapaamme ihmisiä, joiden intohimosta ja taidosta syntyy meille tuotteita arkiseen kulutukseen tai juhlantuntuisiin hetkiin.

Pääsimme kyläilemään Espoon Kahvipaahtimon luokse suoraan paahtimolle. Friisilästä, noin 10 minuutin ajomatkan päästä kaupalta, löytyy Espoon ainut kahvipaahtimo, jota pyörittää Andre ja Perko.

Espoon kahvipaahtimon Andre (kuvan vas. reuna) ja Perko (keskellä)

Yrittäjäkaksikko toivottivat meidät iloisesti tervetulleiksi ja pääsimme suoraan mukaan kahvipapujen paahtamiseen. Espoon Kahvipaahtimon toiminta on käynnistynyt nykyisessä toimipisteessä tämän vuoden alulla, mutta kokemusta hommista kuitenkin riittää – Andre on päätynyt kahvin paahtajaksi ollessaan vasta 15-vuotias.

Nyt kahveja löytyy jo lukuisista kaupoista, verkkokaupasta ja lisäksi paahtimolta pääsee paikan päältä ostamaan kahvia omasta myymälästä.

Pavusta kuluttajapakkaukseen

Paahtimolle saapuu kahvia raakana papuna 70 kilon juuttikasseissa. Papuja tuodaan maailmalta esimerkiksi Brasiliasta, Guatemalasta ja Kolumbiasta. Toistaiseksi tuonti onnistuu eurooppalaisten tukkureiden kautta, mutta ehkä tulevaisuudessa olisi mahdollista ostaa suoraan kahvitiloilta.

Juuttisäkeissä on raakaa kahvipapua maailmalta.
Raaka kahvipapu ennen paahtoa

Paahtimon useiden kahvisäkkien ja paahdettujen papujen keskeltä löytyy jylhä paahdin. Raa’an pavun paahto on ammattilaisen puuhaa. Kuumaan, jopa 280 asteeseen kipuavan paahtimen sisään laitetaan hurisemaan ja pyörimään tarkkaan valittu lajitelma papuja. Paahtumisen etenemistä seurataan tarkasti, ja kun toivottu aste on tavoitettu, pavut lasketaan tehokkaasti jäähdytettäväksi.

Paahtamisen jälkeen pavut pyritään jäähdyttämään mahdollisimman nopeasti

Paahtamisen jälkeen papujen annetaan vielä levätä, kunnes ne on aika pussittaa kuluttajapakkauksiin.

Kiitos Andre ja Perko teidän vieraanvaraisuudesta! Espoon Kahvipaahtimon valikoimaa löydät meidän kahvihyllystä.