Kylässä: Perhetila Nikula

Pääsimme kyläilemään Somerolla perhetila Nikulan luona. Nikulan perhetila on toiminut kananmunatuotannon parissa 1960-luvulta ja nyt vastuun on ottanut neljäs sukupolvi. Paikalla meidät otti vastaan vetovastuusta sivuun astunut perheen isä Jukka Nikula, hänen tytär ja yrityksen hallinnon pyörittäjä Mandy Yli-Viikari sekä Patrik Nikula, joka on noin vuosi sitten ottanut vastuun perheen yrityksestä.

Kuvassa Vas. Mandy Yli-Viikari, keskellä perheyrityksen nykyinen johtaja Patrik Nikula ja oikealla Jukka Nikula
Vas. Mandy Yli-Viikari, keskellä perheyrityksen nykyinen johtaja Patrik Nikula ja oikealla Jukka Nikula

Tilan historia ulottuu vuoteen 1956, kun Jukka Nikula muutti tilalle äidin ja isänsä kanssa. Jukan isällä oli ollut kotona kanoja ja toiminta olikin jokseenkin tuttua, joten tilan kananmunien tuotanto käynnistyi 1960. 

”Neljäs polvi hoitaa nyt kananmuna bisnestä – ennen se on ollut tuotantoa.”

Jukka Nikula

”Neljäs polvi hoitaa nyt kananmuna bisnestä – ennen se on ollut tuotantoa”, Jukka Nikula kertaa yrityksen nykytilaa. Oman perheen voimin pystyttiin pyörittämään vielä 5 000 kanan tuotantoa, mutta nykypäivänä tilalla on 65 000 munivaa kanaa ja näistä huolehtii 15 työntekijää. Toiminta kananmunien tuotannosta on laajentunut poikaskasvattamoon sekä pakkaamoon, jonka toiminta ostettiin reilu 10 vuotta sitten. 

“On saavutus ja onnistuminen olla edelleen alan toimijana. Kaikki muuttui EU:n myötä. Suomessa oli 158 000 tilaa ja näillä kriteereillä on tänä päivänä enää 45 000 toimijaa jäljellä.”, perhetilaa Euroopan unioniin liittyessä vetänyt Jukka kertoo.

”Ajan myötä olemme laajentaneet tilaa lukuisia kertoja ja oppineet adaptoitumaan tilanteeseen. Pitkälle on päästy sinnikkäällä työllä ja omaa osaamista on tullut kerryttää muutoinkin kun kanojen osalta. Se, että ymmärtää kananmunatuotannon on oletus, mutta siihen päälle on tullut opittua maatalouden pyörittäminen, putki-, sähkö-, rakennus-, sekä teknologiaosaaminen ja ennen kaikkea taito kehittää liiketoimintaa”, Jukka summaa kuluneita vuosikymmeniä.

Lähiruokaa kaupassa

Arki munatilalla rullaa omalla rytmillään. Teknologia on apuväline myös maataloudessa ja kaikki kanalan toiminnat ovat myös tarkasteltavana puhelimessa. “Nuorempi sukupolvi tuo mukanaan paljon kehitystä myös tekniikan saralla”, Patrik kertoo.

Jokainen aamu alkaa katsomalla paljonko kanalassa on syöty, juotu ja munittu. Tärkeimpänä työtehtävä on optimoida kanoille munimiseen ihanteelliset olosuhteet. Kun kana on hyvin hoidettu ja ravittu, se tuottaa yhden munan päivässä.

Viime vuosien myllerrykset ovat myös vaikeuttanut munatilan toimintaa. Yllättävät hinnannousut ja naapurimaiden kriisitilanteet esimerkiksi lintuinfluenssan kanssa voi aiheuttaa huolta, mutta tulevaisuudessa nähdään jo valoisampia päiviä.

Pakkaamosta jopa 40 000 munaa tunnissa laatikoihin

Kananmunatuotanto laajeni pakkauspalveluun, kun läheinen pakkaamo lopetti toimintansa. Nyt Nikulan omat sekä lähikanaloiden munia menee laitteistosta läpi jopa 40 000 tunnissa pakkauksiin.

Kananmunapakkaamon koneet tutkivat, mitkä munista pääsee myyntiin
Kananmunat tutkitaan koneen toimesta ennen pakkausta.
Kananmunat valmiina paketoitavaksi
Kone toteaa munan ehjäksi ja myyntikelpoiseksi, jonka jälkeen ne pakataan

Kananmunien pakkaaminen alkaa kun munat menee koneen läpi, joka tarkastaa onko muna ehjä, punnitsee sen, leimaa ja lajittelee. Laite kuuntelee kananmunaa naputtamalla sitä ja tarkistaa onko ääni kohdallaan.

Perhetila Nikulan kananmunat pakkauksissa linjaston lopulla
Perhetila Nikulan munat valmiina lähtemään Somerolta kauppoihin
Munatukku Nikulan kananmunat valmiina lähtemään tilalta

Munatukku Nikulan tilalta lähtee toimitukset kauppoihin, ravintoloihin, leipomoihin ja tukkuihin. Parhaimmillaan aamulla kanalasta poimittu muna voi olla kaupan hyllyssä heti seuraavana aamuna.

Kylässä on juttusarja, jossa pääsemme kurkistamaan tuotteisiin hyllypaikkaa syvemmälle. Tapaamme ihmisiä, joiden intohimosta ja taidosta syntyy meille tuotteita arkiseen kulutukseen tai juhlantuntuisiin hetkiin.