Jälkiruoat

Mantelikakku

Meidän mielestä mikään ei voita pehmeää mantelikakkua kahvipöydässä! Tässä kakussa on pieni salainen ase: ripaus karvasmanteliaromia, joka tuo siihen ihan uuden ulottuvuuden (joka voi toki jakaa mielipiteitä). Meidän suosikki on tarjota kakku tuoreiden mustaherukoiden kanssa. Kokeile myös muilla marjoilla – jos karviaispensaan oksat alkavat jo riippumaan painosta, kokeile ihmeessä niillä!

Pehmeä mantelikakku, mascarponevaahtoa ja tuoreita marjoja

  • 150 g voita sulatettuna
  • 2 dl sokeria
  • 3 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
  • 1 tl vaniljasokeria tai ½ tl vaniljauutetta
  • ¼ tl karvasmanteliaromia
  • 150 g mantelijauhoa (3 dl)
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl kardemumma 
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 50 g mantelilastuja pinnalle
  • Tomusokeria koristeluun

Valmistusohje:

  1. Lämmitä uuni 175 °C:seen.
  2. Vatkaa kananmunat ja sokerit vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Lisää voisula ohuena nauhana koko ajan kevyesti sekoittaen.
  4. Sekoita joukkoon vanilja ja mantelilikööri/aromi.
  5. Yhdistä mantelijauho, vehnäjauho ja leivinjauhe. Kääntele taikinaan varovasti.
  6. Voitele ja jauhoita (mantelijauholla) irtopohjavuoka, halkaisija n. 20–22 cm.
  7. Kaada taikina vuokaan, ripottele päälle mantelilastut.
  8. Paista uunin alatasolla noin 25–30 min, kunnes pinta on kullanruskea ja tikkuun ei jää taikinaa.
  9. Anna jäähtyä täysin ennen vuoasta irrottamista. Koristele tomusokerilla.

Mascarponevaahto:

  • 250 g mascarponejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1–2 rkl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje:

  1. Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi.
  2. Lisää mascarpone, tomusokeri ja vanilja.
  3. Vatkaa varovasti, kunnes vaahto on sileää ja kuohkeaa (älä ylivatkaa, ettei rakenne juoksetu).
  4. Tarjoile kylmänä kakun kanssa.

Tämä kakku sopii niin viikonlopun kahvipöytään kuin juhlahetkiin, ja sen valmistus on yllättävän vaivatonta.