Juhlasesongin helmi on vuodesta toiseen maistuva juustolautanen. Tänä vuonna keskitytään erityisesti kotimaisten tuottajien ja juustoloiden tukemiseen, ja kootaan täysin kotimainen juustolautanen!
Näillä vinkeillä onnistut:
1. Varaa 3-6 erilaista ja erityyppistä juustoa oman makusi mukaan. Sopiva määrä on noin 150-200 g henkeä kohti. Mikäli olet epävarma, mitkä juustot ovat omaan makuusi, olemme koonnet alas esimerkkilautasen.
2. Yhdistele tarjottimella voimakkaampia ja mietoja juustoja sekä kovia ja pehmeitä.
3. Tarjoile juustojen kanssa keksejä tai leipää, hilloja ja hedelmiä tuomaan makeutta yhdistelmään.
Kotimaisuutta varjellessa valitse sesongissa olevia marjoja ja hedelmiä. Loppuvuodesta on saatavilla luonnollisestikkin vähemmän vaihtoehtoja, mutta kotimaiset omenat ja mahdollisesti päärynät tuovat hyvin makeutta lautaselle.
Esimerkkilautaselle kokosimme:
Grand Reserve – Juustoportin palkittu vuohenmaidosta valmistettu juusto
Vilho – Herkkujuustolan voimakas, kypsytetty kittijuusto
Heidi – Herkkujuustolan punahomeinen tryffelijuusto
Ilmeikäs Illusia – Kappelin Juustolan sinihomejuusto
Lempeä Loreley – Kappelin Juustolan valkohomejuusto
Lisäksi kokosimme kotimaiselle juustolautaselle:
Backersin saaristolaissipsejä, Kantolan perinnekeksejä, kotimaisia omenoita, Töysäläisen piparkakkuja, Meritalon tyrnihilloa ja koristeeksi Mimis syötäviä kukkia.